ONDERHOUD

- HOE HOUD JE JE KERSVERSE GAZON OOK NA AANLEG IN TOPCONDITIE? WE VERTELLEN HET JE GRAAG -

Maaien

Zorg voor een goed geslepen en goed afgestelde maaimachine. Laat dit bij voorkeur in het voorjaar door de vakman doen. De beste afstelhoogte voor een maaimachine is zo’n 3,5 cm. Dit kun je het beste meten als de maaimachine op een harde ondergrond staat (bijv. betonvloer, tegels). De maaifrequentie is afhankelijk van het seizoen en de groei van het gras. In het vroege voorjaar en late najaar 1 maal per week en in de tussenliggende periode zo’n 1 à 2 maal per week. Zorg dat het gras niet al te lang de winter ingaat.

Betreden

Betreden bij extreme weersomstandigheden, zoals o.a. bevroren, besneeuwd of te nat gras, brengt schade toe aan je gazon. Anders is betreden van je gazon geen probleem. Probeer wel je looproutes wat te variëren. Hoe beter je het gras in conditie houdt, hoe sneller het herstelt na beschadiging.

Bemesten

Het verdient de voorkeur je gazon te bemesten met een organische meststof of een langwerkende kunstmest. Het voordeel van deze twee meststoffen zijn dat ze geleidelijk, gecontroleerd en langdurig hun werk doen. De eerste bemesting vindt plaats in het voorjaar als het gras begint te groeien. De volgende bemesting is afhankelijk van de meststof die je gebruikt. Een goede meststof heeft op de verpakking een duidelijke handleiding waarmee je zelf de hoeveelheid bemesting kunt berekenen voor je gazon. In september vindt de laatste lichte mestbeurt plaats.

Mos bestrijden

Mos ontstaat in je gazon door o.a. zure grond, te kort maaien, tekort aan voedingsstoffen en/of zich ophopend vocht door bijvoorbeeld schaduw van bomen en/of muren. Het bestrijden van mos bestrijden is een moeilijke klus, maar met mosdoder en verticuteren kom je al een heel eind met het verwijderen. Daarna is het zaak je gras zo spoedig mogelijk weer in conditie te brengen door bemesten, beluchten en maaien.

Verticuteren

Oud en dood gras vormen in de loop van de tijd een zogenaamde viltlaag in je gazon. Deze laag is bruin van kleur en voelt zacht verend aan. Het aanpakken van deze laag kan middels verticuteren. Wat je doet, is deze laag losmaken en deels verwijderen. Op deze manier kan er weer lucht in de grond komen bij de wortels van het gras. Verticuteren bevordert tevens een betere drainage en opname van voedingsstoffen. Verticuteer nooit te diep, want dat beschadigt de wortels van het gras. Verticuteren doet men in het voor- en/of najaar. Na het verticuteren kan men eventueel wat bijzaaien met graszaad.

Sproeien

Sproei niet te vaak en alleen bij langdurige droogte. Als men sproeit kan men beter eenmaal langdurig sproeien dan een paar maal een beetje.

Vakantie

Het is van belang dat je er voor zorgt dat ook tijdens je vakantie je gazon verzorgd wordt.

Onkruidverdelgers

Het is niet eenvoudig onkruid te verdelgen in gazons. Zelfs de specialist heeft hier moeite mee. Laat je dus goed informeren.

Reparatie

Dit kan door plaatselijk bijzaaien of het leggen van graszoden.

Beluchten

Beluchten bevordert de drainage en de groei van je gazon. Je kunt dit bijvoorbeeld doen door middel van een riek.

Gras- en bladafval

Kleine hoeveelheden fijn versnipperd gras mogen op het gazon blijven liggen, grote hoeveelheden altijd afvoeren. Bladafval moet men zo snel mogelijk verwijderen.

 

Download hier de onderhoudsfolder

 

JAN FEB MRT APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Maaien
Bemesten
Mos bestrijden
Verticuteren
Sproeien
Reparatie
Beluchten