VACUUM GEKOELD

- GRASZODEN LANGER HOUDBAAR DOOR NIEUWE KOELTECHNIEK -
Vacuüm koeling is de enige techniek die graszoden langer houdbaar kunnen maken. Door middel van geforceerde verdamping bij een zeer lage druk brengen wij onze graszoden tot diep in de kern standaard terug tot een temperatuur van 3°C en verlengen hiermee de houdbaarheid aanzienlijk.

Wanneer een graszode geoogst wordt heeft het een bepaalde veldtemperatuur. Afhankelijk van het seizoen is deze hoog of laag, door de groeikracht van de graszoden loopt de temperatuur vervolgens tijdens het bewaarproces nog eens extra op. Deze vorm van warmte ontwikkeling noemen we broei. Broei kan op een gegeven moment zo’n enorme hitte veroorzaken dat de graszoden geel, bruin of zelfs zwart kunnen worden. In dit stadium is het niet meer verstandig om graszoden nog te verwerken.

In het vroege voor- of het late najaar kent gras nog weinig groei en is de omgevingstemperatuur laag. Zodoende is het risico op broei erg laag en kunnen graszoden makkelijk 2 tot 3 dagen worden bewaard. De tussenliggende periode kent juist tegenovergestelde eigenschappen, hierin zijn graszoden uitermate gevoelig voor broeivorming. De bewaringsduur is dan hooguit maar 1 tot 1½ dag. Vacuüm gekoelde graszoden daarentegen zijn wel 2 tot 3 dagen houdbaar.

Door middel van vacuüm koeltechniek staan wij voor hogere kwaliteit en garantie, zijn wij flexibeler in levering en hebben wij vaker extra graszoden op voorraad.