VEELGESTELDE VRAGEN

- STAAT JE VRAAG ER NIET BIJ? NEEM DAN CONTACT MET ONS OP -
Algemeen
Hoe onderscheiden Kuypers graszoden zich?

De juiste keuze en samenstelling van graszaad bepaalt de uiteindelijke prestaties en levensduur van een gazon. De grassoorten waar wij mee werken zijn allemaal uitgebreid getest op betredingstolerantie, ziekteresistentie, standvastigheid, droogtetolerantie en zelfs bladkleur. Zo werken wij bij voorkeur met de meest donkergroene grassoorten die er zijn. Zo houd je je gazon makkelijker groen, met minder mest.

Gedurende de teelt gebruiken we zo min mogelijk bestrijdingsmiddelen, maar houden we ons gras toch hartstikke mooi schoon van breedbladige onkruiden en ongewenste grassen. Verder werken we zonder snelwerkende kunstmestkorrels, en laten op die manier ons gras bewust rustig aan groeien. Door continue bemonstering en gerichte bladbemesting geven we precies wat nodig is. Zo voorzien de graszoden zich van een stevig wortelgestel en laten zich uiteindelijk zonder vervelend afscheuren leggen.

Maandenlang maaien wij onze graszoden met een kooimaaier, om zo aan onze kenmerkende fijne verwevenheid en dichte structuur te komen. Het gras wordt zelfs tot vlak voor de oogst nog kort gemaaid. Dit heeft als voordeel dat het gras minder lang is wanneer je het na 10 tot 14 dagen voor het eerst zelf mag gaan maaien. Daarnaast beschadigt de kooimaaier het gras zo min mogelijk, wat leidt tot minder stress en risico op ziektes of plagen direct na aanleg.

Onze kwekerij bestaat uit verschillende grondsoorten. We doen zo goed mogelijk ons best om droge zanderige graszoden te leveren in tijden van nattigheid en vochtige leemhoudende graszoden in tijden van droogte. Daarnaast zijn we ontzettend zuinig op onze percelen. We denken toekomstgericht en vullen onze percelen na iedere teelt opnieuw aan met compost en zwarte grond.

Wat is de beste tijd van het jaar om graszoden te leggen?
Het voor of najaar is met zijn gemiddelde temperatuur en neerslag het meest geschikt voor het leggen van graszoden. Gras kan in principe het hele jaar gelegd worden, zelfs tijdens periodes van lichte nachtvorst. Tijdens matige en strenge vorst kunnen wij niet meer snijden en kan er ook geen gras gelegd worden. Bij erg zomers weer kan er ook gras gelegd worden, maar zal er veel tijd en aandacht besteed moeten worden aan het beregenen.
Kan ik de graszoden door jullie laten leggen?
Wij hebben ons volledig gespecialiseerd in het kweken en leveren van graszoden. Voor het laten leggen van graszoden brengen wij je graag in contact met een geschikte hovenier bij jou in de buurt. Bel of mail ons voor een aanbeveling.
Dienen graszoden vooraf besteld te worden?
We stellen het zeer op prijs wanneer een bestelling vooraf geplaatst wordt. Een graszode is namelijk een natuurlijk product, en niet onbeperkt houdbaar. Tijdens het seizoen is een halve dag van te voren bestellen vaak al voldoende. Zo ben je er zeker van dat de graszoden voor je klaar liggen.
Kan ik bij jullie pinnen?
Ja, bij het afhalen van graszoden kan worden gepind. Bij bezorging hanteren we enkel contante betaling, het liefst gepast.
Product
Uit hoeveel vierkante meter bestaat een grasrol?
Een grasrol is een vierkante meter per stuk. Een grasrol is 40 cm breed, 250 cm lang, 30 cm in doorsnee en past eenvoudig in iedere kruiwagen.
Wat weegt een grasrol?
Gemiddeld weegt een grasrol 15 kg. Afhankelijk van de weersomstandigheden kan het gewicht hier iets van afwijken.
Zit er een plastic net in de grasrollen?
Nee, de grasrollen worden normaal gesproken gesneden zonder netting. Extreme weers- of groeiomstandigheden kunnen een uitzondering vormen. Wil je het zeker weten, bel of mail ons dan even.
Waar bestaat speelgras uit?

De samenstelling van het graszaadmengsel bepaalt voor welk doel het gras uiteindelijk het meest geschikt is. Speel- of recreatiegras is het meest verkochte type gras in Nederland. Ons specifieke mengsel is als volgt opgebouwd:

  • 20% Engels Raaigras (hoge betredingstolerantie, groot herstellend vermogen)
  • 50% Veldbeemdgras (sterke beworteling, goede zodevormer)
  • 30% Roodzwenkgras (fijnbladig, hoge sierwaarde, droogte-tolerant)
Waar bestaat sportgras uit?

Sportgras is grof van structuur, verdraagt meer betreding dan gemiddeld, maar vraagt ook meer onderhoud dan gemiddeld. Vandaar dat wij dit enkel adviseren aan professionals en niet aan particulieren. Ons specifieke mengsel is als volgt opgebouwd:

  • 45% Engels Raaigras (hoge betredingstolerantie, groot herstellend vermogen)
  • 55% Veldbeemdgras (sterke beworteling, goede zodevormer)
Leveren jullie ook schaduwgras?
Om teleurstelling achteraf te voorkomen leveren wij bewust geen schaduwgras. Het verdraagt betreding en kort maaien zeer slecht. Probeer meer licht te creëren in de tuin en kies voor speelgras. Lukt dit niet, laat dan de keuze vallen op andere tuinmaterialen.
Vervoer
Hoeveel vierkante meter kan er in een personenauto?
Met een opgeklapte achterbank past er gemiddeld 20 vierkante meter in een middenklasse auto. Qua gewicht is dit te vergelijken met 4 volwassen personen. Het is verstandig om wat plastic of een oud kleed mee te nemen om de kofferbak te beschermen.
Hoeveel vierkante meter kan er op een aanhangwagen?
Op een kleine ongeremde enkelassige aanhangwagen mag circa 15 vierkante meter geplaatst worden. Een wat grotere geremde enkel-assige aanhangwagen is geschikt voor ongeveer 25 vierkante meter en met een geremde dubbelassige aanhangwagen neem je al snel 60 vierkante meter in één keer mee. Controleer voor de zekerheid de papieren die bij de aanhangwagen horen. Touwen of sjorbanden over de lading zijn handig, een netje is verplicht.
Kan ik bij jullie een aanhangwagen huren?

Wij hebben ons volledig gespecialiseerd in het kweken en leveren van graszoden. Voor het huren van een aanhangwagen kun je eventueel bij een van de onderstaande bedrijven terecht:

Boedelbak, o.a. Tilburg, Den Bosch, Waalwijk
Paknbak , o.a. Oisterwijk, Vught, Schijndel
Masta, Sint-Oedenrode
Riant Verhuur, Vlijmen
Laurier Aanhangwagens, Drunen
Burgers Verhuur, Tilburg
Kan ik de graszoden door jullie laten bezorgen?
Ja, dat doen we zelfs graag. Met een meeneem heftruck of elektrische pompwagen ontnemen wij je een hoop werk en leveren we de graszoden tot bij je op de stoep.
Op welke manier worden de graszoden geleverd?
Onze graszoden stapelen wij standaard op pallets van 75m². Bij een bestelling van bijvoorbeeld 90 m², ontvang je 75m² op een pallet, plus 15 rollen los erbij. Vanaf de vrachtauto brengen wij onze pallets met een meeneemheftruck zo dicht mogelijk bij de tuin, altijd in overleg en precies daar waar jij het wil. Onze meeneem heftruck is geschikt voor ruwterrein, smalle straatjes, en past vaak zelfs nog onder een carport door. We lossen makkelijk bovenop kleine verhogingen en met onze uitschuifbare lepels lossen we zelfs over kleine greppels of andere obstakels heen.

Benodigde doorrij breedte 230 cm, benodigde doorrij hoogte 250 cm.
Zit er statiegeld op jullie pallets?
Op onze pallets zit een statiegeldbedrag van € 11,- per stuk. Dit bedrag krijg je terug wanneer je de pallet(s) zonder beschadigingen bij ons terug brengt.
Bewaring
Hoe kan ik het beste graszoden bewaren?
Bewaar de graszoden bij voorkeur in de schaduw en uit de wind. Dek de graszoden niet af met plastic maar met windbreekgaas om verstikking te voorkomen. Houdt de graszoden vochtig met wat water, maar maak ze absoluut niet te nat.
Hoelang kan ik graszoden bewaren?
Dankzij ons vacuüm koeling systeem, zijn onze graszoden langer houdbaar dan voorheen. Hierdoor hoef je de graszoden niet direct te leggen, al raden we dit wel aan. Afhankelijk van het weer zijn ze opgerold 2 tot 3 dagen houdbaar. Wanneer je de houdbaarheid nog langer wil rekken, rol de graszoden dan uit op de bestrating en geef ze wat water.
Wat betekent vacuüm gekoeld?

Vacuüm koeling is de enige techniek die graszoden langer houdbaar kunnen maken. Door middel van geforceerde verdamping bij een zeer lage druk brengen wij onze graszoden tot diep in de kern standaard terug tot een temperatuur van 3°C en verlengen hiermee de houdbaarheid aanzienlijk.

Een graszode is een levend product, wanneer deze geoogst wordt heeft het een bepaalde veldtemperatuur. Afhankelijk van het seizoen is deze hoog of laag, door de groeikracht van de graszoden loopt deze tijdens het bewaarproces op. Deze vorm van warmte ontwikkeling noemen we broei.Broei kan op een gegeven moment zo’n enorme hitte veroorzaken dat de graszoden geel, bruin of zelfs zwart kunnen worden. Hierna is het niet meer verstandig om de graszoden nog te gebruiken.

In het vroege voor- of het late najaar kent gras nog weinig groei en is de omgevingstemperatuur laag. Zodoende is het risico op broei erg laag, en kunnen graszoden makkelijk 2 tot 3 dagen worden bewaard. De tussenliggende periode kent juist tegenovergestelde eigenschappen, hierin zijn graszoden uitermate gevoelig voor broeivorming. De bewaringsduur is dan hooguit maar 1 tot 1½ dag.

Dankzij vacuümkoeltechniek staan wij voor hogere kwaliteit en garantie, zijn wij flexibeler in levering, en hebben we vaker extra gras op voorraad.

Voorbereiding
Moet ik voor aanleg de bodem bemesten?
Om de graszoden goed aan te laten groeien, raden wij altijd een startbemesting aan, bij voorkeur met DCM Aanleg Gazon. Vaak is de ondergrond te arm aan voedingstoffen.
Verkopen jullie ook meststoffen?
Het hele jaar door kun je bij ons terecht voor meststoffen, gericht op aanleg of onderhoud van gras. Voor- en najaarsmeststoffen, kalk en zelfs meststoffen met moswerende eigenschappen.
Hoe hoog moet ik de ondergrond leggen?
De ondergrond voor graszoden moet een tot anderhalve centimeter lager liggen dan de bestrating.
Kan ik bij jullie een tuinwals huren?
Ja, voor slechts € 8,- per dag kun je een tuinwals huren. Voor het juiste gewicht, vul je deze af met water. Zo ben je er zeker van dat de wortels van de graszoden goed contact maken met de ondergrond.
Aanleg
Hoe kan ik de graszoden het beste leggen?
Praktisch advies rondom het zelf leggen van graszoden vind je in onze speciale legfolder. Print hem uit en ga er buiten stapsgewijs direct mee aan de slag. Naast adviezen over aanleg vind je in onze onderhoudfolder ook tips over nazorg en jaarlijks onderhoud. Handig om op te hangen in je garage of tuinhuis.
Nazorg
Hoeveel dagen na de aanleg mag het gras weer betreden worden?
Bij gemiddelde temperaturen zijn de graszoden na ongeveer 14 dagen volledig vastgegroeid. Kinderen of huisdieren kunnen er dan al vlot op spelen. Laat voor die tijd het gras zo veel mogelijk met rust, de sproeier verzetten is natuurlijk geen probleem.
Hoe vaak en hoeveel moet ik sproeien?
Dit is volledig afhankelijk van het weer, hier bestaat helaas geen duidelijke vuistregel voor. Het is belangrijk om de graszoden en de ondergrond goed vochtig en donker van kleur te houden. Controleer dit door voorzichtig een hoekje van de graszode op te tillen. Zolang de graszoden er fris en groen uitzien is er niks aan de hand. Sproei bij erg zonnig weer niet alleen ‘s avonds maar ook midden op de dag. Naarmate de graszoden vastgroeien kun je langzaam gaan minderen.
Wanneer mag ik beginnen met maaien?
Na ongeveer 14 dagen zijn de graszoden voldoende vastgegroeid om hun eerste maaibeurt te krijgen. Maai per keer niet meer dan 1/3 van de hoogte van het gras af. Streef na enkele maaibeurten naar een vaste maaihoogte van 3 cm. Maai in het vroege voor- en in het late najaar 1 tot 2 keer per week en in de tussenliggende periode 2 tot 3 keer per week.
Kan ik bij jullie ook voor bestrijdingsmiddelen terecht?
Wij zijn niet gecertificeerd voor de verkoop van bestrijdingsmiddelen. Voor bestrijdingsmiddelen moet je bij een tuincentrum of speciaalzaak te zijn.