VEELGESTELDE VRAGEN

- STAAT JE VRAAG ER NIET BIJ? NEEM DAN CONTACT MET ONS OP -
Algemeen
Hoe onderscheiden Kuypers graszoden zich?

De juiste keuze en samenstelling van graszaad bepaalt de uiteindelijke prestaties en levensduur van een gazon. De grassoorten waar wij mee werken zijn allemaal uitgebreid getest op betredingstolerantie, ziekteresistentie, standvastigheid, droogtetolerantie en zelfs bladkleur. Zo werken wij bij voorkeur met de meest donkergroene grassoorten die er zijn. Zo houd je je gazon makkelijker groen, met minder mest.

Gedurende de teelt gebruiken we zo min mogelijk bestrijdingsmiddelen, maar houden we ons gras toch hartstikke mooi schoon van breedbladige onkruiden en ongewenste grassen. Verder werken we zonder snelwerkende kunstmestkorrels, en laten op die manier ons gras bewust rustig aan groeien. Door continue bemonstering en gerichte bladbemesting geven we precies wat nodig is. Zo voorzien de graszoden zich van een stevig wortelgestel en laten zich uiteindelijk zonder vervelend afscheuren leggen.

Maandenlang maaien wij onze graszoden met een kooimaaier, om zo aan onze kenmerkende fijne verwevenheid en dichte structuur te komen. Het gras wordt zelfs tot vlak voor de oogst nog kort gemaaid. Dit heeft als voordeel dat het gras minder lang is wanneer je het na 10 tot 14 dagen voor het eerst zelf mag gaan maaien. Daarnaast beschadigt de kooimaaier het gras zo min mogelijk, wat leidt tot minder stress en risico op ziektes of plagen direct na aanleg.

Onze kwekerij bestaat uit verschillende grondsoorten. We doen zo goed mogelijk ons best om droge zanderige graszoden te leveren in tijden van nattigheid en vochtige leemhoudende graszoden in tijden van droogte. Daarnaast zijn we ontzettend zuinig op onze percelen. We denken toekomstgericht en vullen onze percelen na iedere teelt opnieuw aan met compost en zwarte grond.

Wat is de beste tijd van het jaar om graszoden te leggen?
Het voor of najaar is met zijn gemiddelde temperatuur en neerslag het meest geschikt voor het leggen van graszoden. Gras kan in principe het hele jaar gelegd worden, zelfs tijdens periodes van lichte nachtvorst. Tijdens matige en strenge vorst kunnen wij niet meer snijden en kan er ook geen gras gelegd worden. Bij erg zomers weer kan er ook gras gelegd worden, maar zal er veel tijd en aandacht besteed moeten worden aan het beregenen.
Kan ik de graszoden door jullie laten leggen?
Wij hebben ons volledig gespecialiseerd in het kweken en leveren van graszoden. Voor het laten leggen van graszoden brengen wij je graag in contact met een geschikte hovenier bij jou in de buurt. Bel of mail ons voor een aanbeveling.
Dienen graszoden vooraf besteld te worden?
Een graszode is een natuurlijk product en beperkt houdbaar. Om die reden stellen we het zeer op prijs wanneer een bestelling vooraf geplaatst wordt. Wil je verse graszoden af komen halen, dan is het wenselijk om minimaal een halve dag van te voren even te bellen. Voor het laten bezorgen van graszoden verwijzen we je graag naar onze webshop. Van maandag tot en met donderdag voor 13:00 uur besteld is de volgende dag al in huis.
Kan ik bij jullie pinnen?
Ja, bij het afhalen van graszoden kan worden gepind.

De bezorging van graszoden verloopt via de webshop. Hierbij betaal je gemakkelijk en veilig vooraf via iDeal.
Product
Uit hoeveel vierkante meter bestaat een grasrol?
Een grasrol is een vierkante meter per stuk. Een grasrol is 40 cm breed, 250 cm lang, 30 cm in doorsnee en past eenvoudig in iedere kruiwagen.
Wat weegt een grasrol?
Gemiddeld weegt een grasrol 15 kg. Afhankelijk van de weersomstandigheden kan het gewicht hier iets van afwijken.
Zit er een plastic net in de grasrollen?
Nee, de grasrollen worden normaal gesproken gesneden zonder netting. Extreme weers- of groeiomstandigheden kunnen een uitzondering vormen. Wil je het zeker weten, bel of mail ons dan even.
Waar bestaat speelgras uit?

De samenstelling van het graszaadmengsel bepaalt voor welk doel het gras uiteindelijk het meest geschikt is. Speel- of recreatiegras is het meest verkochte type gras in Nederland. Ons specifieke mengsel is als volgt opgebouwd:

  • 20% Engels Raaigras (hoge betredingstolerantie, groot herstellend vermogen)
  • 50% Veldbeemdgras (sterke beworteling, goede zodevormer)
  • 30% Roodzwenkgras (fijnbladig, hoge sierwaarde, droogte-tolerant)
Waar bestaat sportgras uit?

Sportgras is grof van structuur, verdraagt meer betreding dan gemiddeld, maar vraagt ook meer onderhoud dan gemiddeld. Vandaar dat wij dit enkel adviseren aan professionals en niet aan particulieren. Ons specifieke mengsel is als volgt opgebouwd:

  • 45% Engels Raaigras (hoge betredingstolerantie, groot herstellend vermogen)
  • 55% Veldbeemdgras (sterke beworteling, goede zodevormer)
Leveren jullie ook schaduwgras?
Om teleurstelling achteraf te voorkomen leveren wij bewust geen schaduwgras. Het verdraagt betreding en kort maaien zeer slecht. Probeer meer licht te creëren in de tuin en kies voor speelgras. Lukt dit niet, laat dan de keuze vallen op andere tuinmaterialen.
Afhalen
Hoeveel vierkante meter kan er in een personenauto?
Met een opgeklapte achterbank past er gemiddeld 20 vierkante meter in een middenklasse auto. Qua gewicht is dit te vergelijken met 4 volwassen personen. Het is verstandig om wat plastic of een oud kleed mee te nemen om de kofferbak te beschermen.
Hoeveel vierkante meter kan er op een aanhangwagen?
Op een kleine ongeremde enkelassige aanhangwagen mag circa 15 vierkante meter geplaatst worden. Een wat grotere geremde enkel-assige aanhangwagen is geschikt voor ongeveer 25 vierkante meter en met een geremde dubbelassige aanhangwagen neem je al snel 60 vierkante meter in één keer mee. Controleer voor de zekerheid de papieren die bij de aanhangwagen horen. Touwen of sjorbanden over de lading zijn handig, een netje is verplicht.
Kan ik bij jullie een aanhangwagen huren?

Wij hebben ons volledig gespecialiseerd in het kweken en leveren van graszoden. Voor het huren van een aanhangwagen kun je eventueel bij een van de onderstaande bedrijven terecht:

Boedelbak, o.a. Tilburg, Den Bosch, Waalwijk
Paknbak , o.a. Oisterwijk, Vught, Schijndel
Masta, Sint-Oedenrode
Riant Verhuur, Vlijmen
Laurier Aanhangwagens, Drunen
Burgers Verhuur, Tilburg
Bezorgen
Op welke manier worden de graszoden bezorgd?
De graszoden liggen als een groot pakket gestapeld op een pallet. Vanuit de vrachtauto brengen wij de pallet(s) met een meeneemheftruck of elektrische pompwagen zo dicht mogelijk bij de tuin.

De betreffende pallets zijn vaak voor eenmalig gebruik en kunnen niet worden geretourneerd.
Moet ik thuis zijn op het moment dat de graszoden bezorgd worden?

Wanneer de graszoden vooraf zijn betaald via iDeal hoef je niet perse thuis te zijn om deze in ontvangst te nemen. Bij contante betaling is dit uiteraard wel een vereiste.

Wees op de dag van levering minimaal wel telefonisch bereikbaar. Zo kan de chauffeur in kwestie altijd bellen mochten er vragen zijn over de exacte wijze van aflevering.

Hoe laat worden mijn graszoden bezorgd?

Afhankelijk van de bezorgwijze ontvang je op de dag van levering ’s ochtends een e-mail of een telefoontje met betrekking tot het verwachte tijdvak van levering.

Bij een melding via e-mail ontvang je daarnaast ook een track & trace code welke je kunt volgen middels de bijgaande link.

Wanneer kan ik graszoden het beste laten bezorgen?

Je kunt graszoden het beste één dag voor het leggen laten bezorgen. Zo weet je zeker dat je op jouw vrije dag ’s ochtends alles in huis hebt en direct aan de slag kunt gaan.

De graszoden die je ontvangt zijn na het oogsten direct gekoeld en in houdbaarheid verlengd. Dit betekent dat ze minder snel geel of bruin worden en je meer tijd hebt om de graszoden te verwerken.

Graszoden die bijvoorbeeld op woensdag zijn besteld, worden op donderdag in de loop van de dag geleverd, en zijn op vrijdagmiddag zonder verlies van kwaliteit nog steeds te leggen. Bewaar de graszoden in de tussentijd wel in de schaduw en uit de wind.

Kan ik ook op zaterdag graszoden laten bezorgen?

Nee, het is in principe niet mogelijk om op zaterdag door ons graszoden te laten bezorgen. Graszoden die je bij ons bestelt, worden direct na het oogsten gekoeld en daardoor in houdbaarheid verlengd. Dit betekent dat ze minder snel geel of bruin worden en je meer tijd hebt om de graszoden te verwerken.

Bijvoorbeeld: een bestelling van graszoden die je op donderdag plaatst, wordt vrijdag in de loop van de dag geleverd, en is op zaterdagmiddag zonder verlies van kwaliteit nog steeds te leggen.

Mocht je toch perse een levering op zaterdag willen, bel ons dan even om te vragen wat er mogelijk is.

Rust er statiegeld op de geleverde pallets?
Nee, de pallets waar de graszoden op liggen zijn vrij van statiegeld. Je mag deze zelf houden. Wanneer blijkt dat je er niet zoveel mee kunt, lever deze dan in bij een lokale pallethandelaar, gemeentewerf of stortplaats.
Bewaring
Hoe kan ik het beste graszoden bewaren?
Bewaar de graszoden bij voorkeur in de schaduw en uit de wind. Dek de graszoden niet af met plastic maar met windbreekgaas om verstikking te voorkomen. Houdt de graszoden vochtig met wat water, maar maak ze absoluut niet te nat.
Hoelang kan ik graszoden bewaren?
Dankzij ons vacuüm koeling systeem, zijn onze graszoden langer houdbaar dan voorheen. Hierdoor hoef je de graszoden niet direct te leggen, al raden we dit wel aan. Afhankelijk van het weer zijn ze opgerold 2 tot 3 dagen houdbaar. Wanneer je de houdbaarheid nog langer wil rekken, rol de graszoden dan uit op de bestrating en geef ze wat water.
Wat betekent vacuüm gekoeld?

Vacuüm koeling is de enige techniek die graszoden langer houdbaar kunnen maken. Door middel van geforceerde verdamping bij een zeer lage druk brengen wij onze graszoden tot diep in de kern standaard terug tot een temperatuur van 3°C en verlengen hiermee de houdbaarheid aanzienlijk.

Een graszode is een levend product, wanneer deze geoogst wordt heeft het een bepaalde veldtemperatuur. Afhankelijk van het seizoen is deze hoog of laag, door de groeikracht van de graszoden loopt deze tijdens het bewaarproces op. Deze vorm van warmte ontwikkeling noemen we broei.Broei kan op een gegeven moment zo’n enorme hitte veroorzaken dat de graszoden geel, bruin of zelfs zwart kunnen worden. Hierna is het niet meer verstandig om de graszoden nog te gebruiken.

In het vroege voor- of het late najaar kent gras nog weinig groei en is de omgevingstemperatuur laag. Zodoende is het risico op broei erg laag, en kunnen graszoden makkelijk 2 tot 3 dagen worden bewaard. De tussenliggende periode kent juist tegenovergestelde eigenschappen, hierin zijn graszoden uitermate gevoelig voor broeivorming. De bewaringsduur is dan hooguit maar 1 tot 1½ dag.

Dankzij vacuümkoeltechniek staan wij voor hogere kwaliteit en garantie, zijn wij flexibeler in levering, en hebben we vaker extra gras op voorraad.

Voorbereiding
Moet ik voor aanleg de bodem bemesten?
Om de graszoden goed aan te laten groeien, raden wij altijd een startbemesting aan, bij voorkeur met DCM Aanleg Gazon. Vaak is de ondergrond te arm aan voedingstoffen.
Verkopen jullie ook meststoffen?
Het hele jaar door kun je bij ons terecht voor meststoffen, gericht op aanleg of onderhoud van gras. Voor- en najaarsmeststoffen, kalk en zelfs meststoffen met moswerende eigenschappen.
Hoe hoog moet ik de ondergrond leggen?
De ondergrond voor graszoden moet een tot anderhalve centimeter lager liggen dan de bestrating.

Kom je net wat grond te kort? Kijk in onze webshop eens naar "verrijkte teelaarde". Verpakt in een handige Big-Bag van 0,5 of 1,0 m3 het ideale product voor het ophogen, aanvullen en/of verrijken van de bestaande ondergrond.
Kan ik bij jullie een tuinwals huren?
Ja, voor slechts € 10,- per dag kun je een tuinwals huren. Voor het juiste gewicht, vul je deze af met water. Zo ben je er zeker van dat de wortels van de graszoden goed contact maken met de ondergrond.
Moet ik de ondergrond nog nat maken voor ik ga leggen?
Wanneer de ondergrond bijvoorbeeld in de zomer erg stoffig en droog is, mag je die vlak voor het leggen voorzichtig nog wat vochtig maken. Maak de ondergrond niet te nat, zo voorkom je dat je voetafdrukken achter laat. Flink beregenen doe je pas wanneer de graszoden eenmaal op hun plek liggen.
Aanleg
Hoe kan ik de graszoden het beste leggen?
Praktisch advies rondom het zelf leggen van graszoden vind je in onze speciale legfolder. Print hem uit en ga er buiten stapsgewijs direct mee aan de slag. Naast adviezen over aanleg vind je in onze onderhoudfolder ook tips over nazorg en jaarlijks onderhoud. Handig om op te hangen in je garage of tuinhuis.
Nazorg
Hoeveel dagen na de aanleg mag het gras weer betreden worden?
Bij gemiddelde temperaturen zijn de graszoden na ongeveer 14 dagen volledig vastgegroeid. Kinderen of huisdieren kunnen er dan al vlot op spelen. Laat voor die tijd het gras zo veel mogelijk met rust, de sproeier verzetten is natuurlijk geen probleem.
Hoe vaak en hoeveel moet ik sproeien?
Dit is volledig afhankelijk van het weer, hier bestaat helaas geen duidelijke vuistregel voor. Het is belangrijk om de graszoden en de ondergrond goed vochtig en donker van kleur te houden. Controleer dit door voorzichtig een hoekje van de graszode op te tillen. Zolang de graszoden er fris en groen uitzien is er niks aan de hand. Sproei bij erg zonnig weer niet alleen ‘s avonds maar ook midden op de dag. Naarmate de graszoden vastgroeien kun je langzaam gaan minderen.
Wanneer mag ik beginnen met maaien?
Na ongeveer 14 dagen zijn de graszoden voldoende vastgegroeid om hun eerste maaibeurt te krijgen. Maai per keer niet meer dan 1/3 van de hoogte van het gras af. Streef na enkele maaibeurten naar een vaste maaihoogte van 3 cm. Maai in het vroege voor- en in het late najaar 1 tot 2 keer per week en in de tussenliggende periode 2 tot 3 keer per week.
Kan ik bij jullie ook voor bestrijdingsmiddelen terecht?
Wij zijn niet gecertificeerd voor de verkoop van bestrijdingsmiddelen. Voor bestrijdingsmiddelen moet je bij een tuincentrum of speciaalzaak te zijn.
Hoeveel en hoe vaak moet ik het gras bemesten?
Een goed gazon heeft minimaal drie bemestingsbeurten per jaar nodig. Één in het voorjaar, één in de zomer en één in het najaar. Deze bemestingswijze zorgt in het voorjaar voor actieve groei, ontwikkeling van nieuw gras en een herstel na de winter. In de zomer zorgt het voor continue groei, donkergroen gras en een dichte structuur. In het najaar creëer je daarmee rustige groei, sterk en weerbaar gras en bescherming tegen vorst.
Het gras van mijn nieuwe gazon wordt langzaamaan geel. Hoe kan dat?

Een graszode bestaat onder andere uit een dun laagje grond welke is voorzien van bemesting vanuit de teelt. Zodra deze na enkele weken is uitgewerkt moet de grasmat zich voorzien van voeding vanuit de grond waarop de zode is gelegd.

Wanneer deze grond niet rijk is aan voedingsstoffen is het dus tijd om de voedingsvoorraad aan te vullen middels een bemestingsbeurt.